Konzervační látky jsou spojovány se škodlivostí, umělostí a “zbytečnými chemikáliemi”. Na druhou stranu, dokážete si představit život bez nich? Potraviny a kosmetika, které se zkazí během několika dní? Konzervace potravin je známá již po staletí, ale s masovou výrobou je nutné neustále hledat nová řešení.
Účelem konzervačních látek v kosmetice je především udržení mikrobiologické čistoty. Vývoj mikroorganismů může změnit vlastnosti složek přípravku a být pro člověka škodlivý. Konzervační látka zároveň nesmí být pro člověka toxická a musí zůstat aktivní v určitém rozmezí hodnot pH a teploty. Vzhledem ke složitosti úkolu, který je kladen na konzervační látky, se jich často používá několik – není možné splnit všechny požadavky jedinou látkou.
Pro lidi, kteří dávají v kosmetice přednost přírodním složkám, bude důležité vědět, že mnoho látek obsažených v rostlinách může mít konzervační vlastnosti. Je to dáno mnoha chemickými sloučeninami v nich obsaženými, například alkoholy (mono- a polyhydroxylové), terpeny, terpenoidy, polyfenoly, estery glycerolu a mastných kyselin, kyseliny salicylová a benzoová atd.
Vedoucími oleji v této kategorii jsou esenciální oleje, mezi nimiž stojí za zmínku rozmarýn, levandule, tymián, eukalyptus, šalvěj, tea tree nebo cedr. Mají baktericidní a/nebo fungicidní účinky.
Rostlinné extrakty mohou obsahovat také chemické antibakteriální a antimykotické sloučeniny. Patří mezi ně výtažky z měsíčku lékařského, listů zeleného čaje, vinné révy, chrpy, máty peprné, máslovníku, grapefruitových semínek, tymiánu a brusinek. Tyto rostliny vykazují také antioxidační vlastnosti, což zvyšuje jejich konzervační účinnost.
Zajímavé je, že přírodními konzervanty jsou také vitaminy E (látky ze skupiny tokoferolů) a C (kyselina askorbová a její deriváty).
Důraz by měl být kladen na to, aby si lidé používající kosmetiku uvědomili, že přípravek musí být konzervován. V opačném případě, než se dostane na regál obchodu, nebude splňovat žádné bezpečnostní normy pro použití. Na trhu neexistuje kosmetika, která by neobsahovala konzervační látky. I když je na obalu uvedeno “bez konzervačních látek” – což může zákazníka uvést v omyl – ve výrobku se tyto látky nacházejí. Jsou však přírodního (rostlinného) původu a nejsou uvedeny ve směrnici Rady Evropských společenství jako povolená látka.
Pokud chcete prodloužit životnost své kosmetiky, uchovávejte ji v lednici nebo volte přípravky v sáčcích, kapslích a pipetách – tato forma zabraňuje vniknutí kontaminujících látek.
Literatura:
M. Adaszyńska, M. Swarcewicz; Esenciální oleje jako účinné látky nebo konzervanty v kosmetice, Chemické noviny. 2012, 66, 1-2, 139-158
H. Bojarowicz, P. Fronczak, J. Krysiński; Can cosmetics be preservative-free? Hygeia Public Health 2018, 53(2): 124-131
Kůže našich rtů je tenká a jemná. Vzhledem k nedostatku melaninu a velmi malému množství mazových žláz [...]
Má naše pleť různé potřeby v závislosti na ročním období? Začněme odpověď na tuto otázku základním [...]
Konzervační látky jsou spojovány se škodlivostí, umělostí a “zbytečnými chemikáliemi”. Na [...]
Struktura vlasů. Typy vlasů a péče o ně v závislosti na typu. Doporučené procedury péče o vlasy pro každý [...]